Kun psykiatri tiedusteli minulta keväällä, olenko listaihminen, näytin takuulla nerokkaalta aukinaisine suineni, suuri kysymysmerkki pääni päällä leijuen. Päähäni ei nimittäin kerta kaikkiaan pälkähtänyt, mikä se sellainen on.
Listaihminen
Kun vähän tokenin, ajattelin, että listaihminen on joku tilastojamppa, keskivertokansalainen, tavallinen ihminen, tavis, perustyyppi, harmaan massan hiukkanen. Melkein jo nyökyttelin, että ööö, joo, olen! Sitten kuitenkin rohkaistuin kysymään, että mikä se sellainen listaihminen on. Kannatti! Psykiatri siis tarkoitti tiedustella, olenko ihminen, joka rakastaa tehdä listoja! No juuuu: olen kyllä totisesti.
Kyllä, teen listoja – usein aivan huomaamattani. Jääkaapin ovessa on ruokalista ja kauppalista. Kotini portaikossa olevassa rasiassa on kiitollisuuslista ja yöpöydän laatikossa tehtyjä päätöksiä (!) -lista. Muistikirjassani on To Do -listoja, kuten:
- pese ikkunat
- tutki pakuri ja kversetiini
- tapaa Johanna
- vaihda keittiöön syysmatto
- varaa yöpyminen Ähtäri
- etsi pittalle sopiva jälkkäriohje
Wunderlistissä on läjäpäin sähköisiä virtuaalilistoja, kuten:
- passion-blogin aiheet
- meikkaa oikein -ohjeet
- itsehoito
- katsottavia leffoja
- luettavia kirjoja
- joululahjat
- unelmia
- voimaeläimet
Töissä on luonnollisesti useita tehtävälistoja, tarkistuslistoja (check list) ja muistilistoja. Vaikeissa päätöstilanteissa harrastan kaikille tuttuja plusmiinuslistoja ja kun elämä potkii päähän, luen saamieni positiivisten palautteiden listaa! Salasanojahan minulla ei tietenkään ole millään listalla, vaan muistan ne kaikki 78 ulkoa…
Listaihmisen nautinnot
Listaihmiselle tehtyjen, valmiiksi saatujen asioiden yliviivaaminen listalta on nautinnollista. Siitä tulee hyvä fiilis! Ihanaa on myös katsella listaa ”Unelmat”, ja miettiä, mitä huisia vielä tuleekaan tapahtumaan. Ilman listaa kyseessä saattaisi olla pelottava unelmamössö 🙂 Listalla ”Ideoita” on oikeasti toteuttamiskelpoisia asioita, jotka ihan varmasti olisivat unohtuneet tai joutuneet ideoiden hautausmaalle ilman kirjaamista. On nautinto lukea, miten hienoja ideoita onkaan joskus saanut. Ja ihan ovat toteuttamista vaille valmiita!
Listaihmisenä olemisen plussat ja miinukset
Muistitutkija Virpi Kalakosken mukaan kaikkien kannattaisi ryhtyä listaihmisiksi! Jiihaa! Hän vinkkaa, että listat ovat tapa vähentää muistin kuormittumista: ”Lista vähentää stressiä ja vapauttaa mielen keskittymään meneillään olevaan tehtävään.” Minusta asialla on puolensa ja puolensa (huomaa: plussat ja miinukset -lista):
+ lista rauhoittaa, kun asiat ovat paperilla, eivätkä päässä sekavana vyyhtinä
+ lista auttaa pitämään tavoitteet kirkkaina
+ lista auttaa pitämään tärkeät asiat muistissa
– lista saattaa uuvuttaa, jos se muodostuu liian pitkäksi
– lista saattaa lisätä tarvetta tai taipumusta suorittamiseen
– listojen tekeminen voi sitoa liikaa rutiineihin.
Listaihmisen valmis maailma
Pitääkö kaiken tulla aina valmiiksi? Eikö voisi vain elää keskellä ei-valmista? Pyörisikö tämä maailma ilman rutiiniryhdikkäitä listaihmisiä? Vai tulisivatko ne oikeasti tärkeät asiat tehtyä ilmankin? Vai tulisiko mikään koskaan valmiiksi? Olisiko maailma keskeneräinen, täynnä keskeneräisiä ajatuksia ja tekemättömiä tehtäviä? 😉
On hienoa, jos maailmasi pysyy järjestyksessä ilman listoja, tai ettet edes kaipaa siihen järjestystä. Onneksi olkoon: saatat päästä helpommalla! Kaikesta huolimatta myönnän olevani listaihminen ja vielä ihan hyvilläni siitä.
kuvat: pexels.com