Viime vuosina olen opiskellut useampaa itsehoitotekniikkaa ja nykyisin teen muutamaa niistä hoitoina myös muille. Kirjoitin reikihoidosta jo aikaisemmin, mutta EFT Tapping on jäänyt paitsioon. Nyt korjaan tilanteen, sillä näinä aikoina olisi naputtelulle tilausta!
EFT Tapping
Lyhenne EFT tulee sanoista Emotional Freedom Technique ja tapping tarkoittaa naputtelua. Tapping kuuluu energiahoitoihin, ja siinä naputellaan sormenpäillä tietyssä järjes-tyksessä ja tietyllä tavalla meridiaanien päätepisteitä. Ensimmäisen kerran tutustuin naputteluun, kun erään tunteellisen terapia-keskustelun päätteeksi terapeutti naputteli minulle rauhallisemman olon, jotta pystyin palaamaan töihin. Vaikutus oli niin huimaavan voimallinen, että halusin opiskella tekniikan itse. Ja niin tein. Ihana naputtelu on jokapäiväinen tapani pitää itsestäni huolta, hoitaa itseäni. Nyt tarjoan naputteluhoitoa ja -ohjausta myös muille, eli jaan naputtelun ilosanomaa!
Miksi naputella?
Me nykyihmiset käymme aivan liian ylikierroksilla, eikä se tee meille hyvää. Naputtelu onkin oiva apu stressiin, sillä se lievittää nopeasti rauhattomuutta, laskee verenpainetta ja sydämen lyöntitiheyttä. Lyhyesti sanottuna tapping rauhoittaa keskushermostoa, ja kun se rauhoittuu, keho ja mieli rauhoittuvat. Adrenaliinin ja kortisolin eritys vähenevät, jolloin stressireaktio laantuu. Monet tuntevat hoidon aikana kuinka hengitys syvenee, lihakset rentoutuvat ja mielen myllerrys laantuu. Jotkut tuntevat myös kuinka energia alkaa virrata paremmin. EFT-naputtelu toimii sellaisenaan, ja on tehokas ja nopea apu esimerkiksi huolestuneisuuteen, jumiutuneisiin ajatuksiin ja levottomuuteen. Se toimii hyvin myös yhdistettynä muihin terapiamuotoihin kuten keskusteluterapiaan, sillä naputtelun avulla voi avata tunnelukkoja. Tällöin kehoomme varastoituneet tunteet voivat purkautua esimerksik itkuna, nauruna, tai yskimisenä. Naputtelua voi vahvistaa sanallisilla affirmaatioilla (vahvistaminen, hyväksyntä), mutta se toimii myös ilman niitä.
Naputteluhoito
Koska naputtelu vaikuttaa niin nopeasti, hoitokin kestää vain noin puoli tuntia, joten se sopii myös kiireisille! Hoidon aikana hoidettava yleensä istuu tuolilla mukavassa asennossa silmät suljettuina keskittyen naputtelun aikaansaamiin tuntemuksiin kehossa ja mielessä. Vaihtoehtona on köllötellä hoitopöydällä. EFT Tapping on hyvin lempeä hoitomuoto, joka sopii aivan kaikille iästä ja kunnosta riippumatta, eikä sillä ole todettu minkäänlaisia haittavaikutuksia. Naputtelusta voi saada apua paitsi stressin lievittämiseen, myös ahdistukseen, uniongelmiin, jännittämiseen jne. Kipuunkin naputtelu voi auttaa, ja parhaiten se toimii silloin, kun naputtelun aloittaa heti kivun alkaessa. Sen avulla voi myös helpottaa esimerkiksi lapsen pelkoja, ja jopa purkaa vanhoja traumoja. Traumojen purkamiseen on tosin olemassa myös oma, laajennettu tekniikkaansa TTT eli Trauma Tapping Technique, jossa naputellaan myös sormissa olevia pisteitä.
Naputteluohjaus
EFT Tapping on yksinkertainen tekniikka, joten se on helppo oppia. Parasta naputtelussa on se, että sitä voi etenkin lyhennettynä versiona käyttää koska tahansa, missä tahansa, ilman että muut edes huomaavat. Tämä on käytännöllistä esimerkiksi jännityksen laukaisemisessa ennen tärkeää palaveria tai esiintymistä. Netti on luonnollisesti opetusvideoita pullollaan, mutta jos haluaa henkilökohtaisen opastuksen, voi varata ajan naputteluohjaukseen. Siinä käydään pisteet ja naputtelutekniikka huolellisesti läpi noin 40 minuutin aikana, kirjaimellisesti kädestä pitäen. Annan myös vinkkejä erilaisiin tilanteisiin sopivaan naputteluun ja affirmaatioiden käyttämiseen. Kun tekniikan oppii, voi itsensä rauhoittaa muutamassa minuutissa missä ja milloin tahansa. Vaikka käyttäisikin naputtelua itsehoitomenetelmänä, on välillä on ihanaa käydä toisen tekemässä naputteluhoidossa, sillä kun kahden ihmisen energiat kohtaavat, vaikutus on monesti voimakkaampi.
Ihana naputtelu toimii aina – joka kerta ja tilanteesta riippuen tietysti eri tavalla, mutta toimii! Kun naputteluun pääsee kunnolla sisälle, sille keksii loputtomasti uusia käyttöalueita omassa arjessaan.
kuvat: Pete Voutilainen, One Eye Media