En minä sitä suunnitellut, ei ollut tarkoitus. En edes tiedostanut tekeväni niin. Ja kuitenkin niin tapahtui: pidätin hengitystäni astuessani ruokakauppaan. Olin alitajuisesti hengittämättä, jotta en imaisisi sisääni tai hengittäisi ulos viruksia – tai mitä ikinä ilmassa olisikaan.
Hyvässä hapessa
Kun tajusin, mitä tein, aloin nauraa ääneen. Ei voi olla totta! Paitsi että kosketuksesta ja koskettamisesta on viime kuukausina tullut syntiä, myös hengittäminen on muuttunut vaaralliseksi. Molemmat ovat aika lailla elinehtoja hyvinvoinnillemme. Jos ei saa henkeä, ei voi olla kovin hyvässä hapessa, kirjaimellisesti. Hengityksen merkitystä ei siis oikein voi liioitella. Lapseni pidättää hengitystä, kun hän keskittyy johonkin. Se on tietysti tiedostamatonta mutta kovin ristiriitaista, koska kiperässä tilanteessa aivot juuri tarvitsisivat reilusti happea. Puhutaan myös, että tehdään jotakin henkeä pidätellen eli niin äärimmäisen jännittyneenä, ettei pystytä samalla edes hengittämään. Kun kohtaa suuren järkytyksen tai ärsytyksen, sanotaan, että nyt pitää kyllä hetki hengitellä, eli haetaan hengityksen myötä rauhoittumista. Hengitys siis liittyy aivan kaikkeen tekemiseemme ja olemiseemme, se on läsnä koko ajan.
Hengitys automaatilla
Asiakkaistani useampikin on kertonut, että joutuu välillä ihan keskittymään siihen, että hengittää. Tokihan hengittäminen on automaattista, mutta välillä tekee todella hyvää keskittyä siihen ihan oikeasti. Kiireissämme hengittelemme hyvin pinnallisesti ja nopeasti, jolloin stressi vain lisääntyy kehossa, kierrokset kasvavat kasvamistaan. Oikein stressaantuneena tuntuu, että kurkkua kuristaa, keuhkoja puristaa ja joutuu melkein haukkomaan henkeä. Hengitys ei kulje kunnolla, jolloin hartiat jännittyvät ja veri syöksyy kovalla paineella suonissa. Ja kuitenkin juuri hengityksen avulla voisi rauhoittaa itsensä minuuteissa. Se vaatii vain havahtumista, tiedostamista ja hiukan harjoitusta. Joogaajat tietävät, että hengittämisestä saa myös tehtyä taidetta ja sen opiskelua voi jatkaa lähes loputtomasti. Myös meditoidessa ankkuroidutaan usein juuri omaan hengitykseen, joka tuo meidät tähän hetkeen ja auttaa keskittymään.
Huokailua
Muistan lapsuudesta, että isälläni oli tapana huokailla. Kun kysyin, onko hänellä jokin hätänä, isäni vastasi, että välillä tekee vaan hyvää hengittää syvään. Nyt teen itse sitä samaa. En tiedä, kuulostaako se huokailulta, mutta hyvältä se tuntuu. Olen nyttemmin jo pitkään kiinnittänyt huomiota tapaani hengittää, ja välillä tosiaan havahdun vetämään henkeä oikein kunnolla ja hengittämään tietoisesti hitaasti ulos. Ja voi miten hyvää se tekee! Hiilidioksidi poistuu uloshengityksen mukana ja sisäänhengitys tuo sisääni uutta raikkautta. Tuntuu aivan kuin ihohuokoset avautuisivat puhtaalle ilmalle ja koko oleminen tasoittuisi hapen saavuttaessa jokaisen solun. Ajatus kulkee paremmin, kun aivot saavat happea, ja tunnekuohukin saattaa vähän laimentua – asettua paremmin perspektiiviin. Rauhallinen, syvä hengitys auttaa myös rentoutumaan, nukahtamaan ja jopa vähentämään kipuja. Erilaisia hengitysharjoituksia ja tekniikoita on valtavasti, joten ei muuta kuin etsimään itselle sopivinta. Toki tässä selviää melkoisen pitkälle myös aivan omin avuin. Ja luontoon meneminen auttaa tässäkin: siellä on helppo hengittää ja hyvä hapettua!
ℵ Hengitän – siis olen ℵ
– Kaismanteri –
Hörhöjen hommaa ja pitkän iän salaisuus
Tuo kauppaesimerkkini sai minut ajattelemaan, että toivottavasti muut ihmiset eivät kaupassa ollessaan pidätä hengitystään. Muuten meillä on pyörtymisuhreja käytävät kallellaan. Olipa muuten sellainenkin aika, jolloin pidin hengittelyä hörhöjen hommana, mutta nyt olen autuaasti siirtynyt hörhöleiriin itsekin (ah, niin monin tavoin :)). Hyvä hengittäminen on ilmainen satsaus omaan hyvinvointiin! Onpa se jonkin filosofian mukaan jopa pitkän iän salaisuus – entä jos meille kaikille onkin annettu saman verran hengenvetoja, ja jos käytämme ne haukkoen nopeasti loppuun….hmm. Ollaan me muuten aikamoinen porukka: olemme saaneet käsittämättömän hienon hengityselimistön ja -mekanismit, mutta emme kiireessämme muista niitä arvostaa saati käyttää oikein. Jospa heräisimme hengittämään.
Tunnetilan rauhoittaminen hengityksen avulla
kuvat: unsplash.com & pexels.com